O Προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Ι.Μ. Σερβίων και Κοζάνης π. Νικόλαος Κοντός απαντά σε δημοσίευμα του kozan.gr σε σχέση με την κατάσταση, ως προς την καθαριότητα, που επικρατεί στο χώρο των στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Κοζάνη

7 Νοεμβρίου 2022
12:28

Σας στέλνω το παρόν email με την αφορμή μίας δημοσίευσης που κάνατε στον ιστότοτπό σας μετά από φωτογραφίες και κείμενο που σας εστάλη από ιδιώτη και απεικόνιζε την κατάσταση ως προς την καθαριότητα στο χώρο των κοιμητηρίων Κοζάνης και μάλιστα των στρατιωτικών. Επειδή είδα ότι η ανάρτηση αυτή συγκέντρωσε κάποιο ενδιαφέρον σας γνωστοποιώ τα εξής : Στο χώρο των κοιμητηρίων υπάρχουν 3 δικαιοδοσίες : Από την κεντρική είσοδο ως και το “σπιτάκι” προ της αψίδος που το χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι του Δήμου ο χώρος είναι του ιερού ναού, από εκεί και πέρα όλο το υπόλοιπο κοιμητήριο είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου Κοζάνης και τρίτον το στρατιωτικό νεκροταφείο το οποίο είναι στη δικαιοδοσία της 9ης Μ/Π Ταξιαρχίας. Για τον μεν χώρο στη δικαιοδοσία του ιερού ναού και αναφορικά με την καθαριότητα ο Ι.Ν, Αγίου Γεωργίου έχει άνθρωπο σε εβδομαδιαία βάση ο οποίος έναντι αμοιβής είναι επιφορτισμένος με την καθαριότητα όλου του χώρου. Για τα δε δημοτικά κοιμητήρια ο Δήμος ( αν και δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του ) έχει τακτικές καθαρίστριες τις οποίες εγώ που κινούμαι στο χώρο καθημερινά τις βλέπω να δουλεύουν με πολύ φιλότιμο για την καθαριότητα και όντως ο χώρος των κοιμητηρίων είναι καθαρός ! Για τα δε στρατιωτικά η κατάσταση είναι η απεικονισθείσα. Η Εκκλησία και ο Δήμος ως προς την καθαριότητα κάνουν αυτό που τους αναλογεί με το παραπάνω, η δε Ταξιαρχία στέλνει αραιά και πού κληρωτούς για καθαριότητα ( όχι μόνο πριν το Ψυχοσάββατο ) , αλλά προφανώς δεν είναι αρκετό. Με την αφορμή αυτή θα πρέπει να γίνει μία προσέγγιση με τους υπευθύνους εκεί, με σκοπό τον πιο τακτικό καθαρισμό του στρατιωτικού χώρου, την οποία εγώ ως προϊστάμενος του ναού του Αγίου Γεωργίου θα αναλάβω.

π. Νικόλαος Κοντός
Προϊστάμενος Νομικού Γραφείου
Ι.Μ. Σερβίων και Κοζάνης

20 σχόλια

  • Και τόσα χρονια;γιατί δεν αναλαμβάνατε;
    Έπρεπε να δει ο κόσμος όλος τα σκουπίδια του Αυγειου,άνωθεν των ιερών Μνημάτων;
    Απ τον Άννα στον Καϊάφα,ενας χώρος γεμάτος σκουπίδια!
    Πάρτε όλοι σας την ευθύνη επιτελους!
    Εκτός αν το φέρει το θέμα,ο Μπαιντεν στο Κογκρεσο!
    Σε κανένα Κοιμητήριο εν Ελλαδι,τοσο σκουπιδαριο,τοιαύτη μανιώδης εγκαταλειψις.

    • Ποιές ευθύνες κ. συνάδελφε;; Μη δημιουργείτε εντυπώσεις παρακαλώ. Οι ευθύνες ανελήφθησαν. Διαβάστε προσεκτικά το κείμενο. Στον στρατιωτικό χώρο εγώ και εσείς ο ίδιος έχουμε την ίδια ευθύνη. Καμία. Εκεί θα πάμε ως απλοί πολίτες να υποβαλλουμε μια παράκληση……

  • Κάθε μέρα περνάτε από κει πατερ του Ιερού ναού και δικηγόρε της μητροπόλεως.. έπρεπε να το ανεβάσει κάποιος για να ενεργοποηθείτε..

  • ΣΤΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΤΑΝ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΑΥΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ. ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ. ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟς Ο ΕΝΑς ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΟΠΗ.
    ΝΑΙ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΟΥΠΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΥΠΙΣΕΙΣ. ΕΣΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΙΣΤΑΣΕ. ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΤΟΣΑΑΑΑΑΑΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ

  • Το Συτρατιωτικο Κοιμητήριο ακουμπάει σην Εκκλησιά κι όχι στην πολυκατοικία που μενουμε!
    Εσείς περνάτε από κει κάθε μέρα,όπως εμείς περνάμε απ την πυλωτή της πολυκατοικίας μας!
    Δεν θα το κάνουμε και Κυπριακο!
    Για το υπόλοιπο Κοιμητήριο, εκεί που οι νεκροί μας είναι πολιτικοί και ζουν οι συγγενείς των ,φροντίζετε για την καθαριότητα,για τους αγωνιστές που πέθαναν και οι συγγενείς των,καμία φροντιδα.

  • Σε όλα τα κοιμητήρια χαμός γίνεται, δύο κοπέλες δεν προλαβαίνουν τίποτα γιατί με τα δέντρα γίνεται χαμός, το πρωί καθαρίζεις το μνήμα και το απόγευμα είναι σε κακό χάλι. Υπάρχει βρύση που τρέχει γιατί χάλασε τουλάχιστον 3 βδομάδες και το φρεάτιο από κάτω είναι βουλωμένο με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει ο χώρος νερό που φυσικά τρέχει άδικα, σκαλοπάτια σπασμένα που οι γιαγιάδες κάνουν αγώνα για να μην πέσουν, γενικά δεν συντηρούνται καθόλου σωστά τα κοιμητήρια.
    Υ.γ σήμερα δύο φανταρακια καθάριζαν τα στρατιωτικά.

  • Ορέ Ελληνάρα, Κοζανίτη, κονδυλοφόρε του πληκτρολογίου. Ο Πάτερ λεει ότι θα παρακαλέσει το στρατό να πάει να καθαρίσει, αφού στο στρατό ανήκει ο χώρος. Αμα εσύ ευκαιρείς γιατί δεν πιάνεις ο ίδιος τη σκούπα, να βγάλεις καπως και την ιδιαίτερη πατρίδα σου, απο αυτή την κατάσταση, παρά μόνο κόβεις μπαφλιόγκες κατα του Ιερέως.

  • ΠΑΤΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΕ,ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ.ΑΜΕΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ ΡΑΜΠΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ Ι.ΝΑΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΜΠΟΡΟΙ.ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΣΑΣ.

      • Ρε,Γουλια,καλα τα λεει ο ανθρωπος.Πηγες καμια φορα στουν Αι-Γιωργ,για να δεις πως ανεβαινουν και κατεβαινουν οι υποβασταζομενοι τα σκαλοπατια;Αλλα για αρλουμπες εισαι καλος και…. συνεχισε

  • Δυστυχώς η κατάσταση στα στρατιωτικά κοιμητήρια, αντικατοπτρίζει πλήρως το πώς βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε σήμερα, την αξια του θανάτου κάποιων για παλιομοδίτικες έννοιες όπως η πατρίδα…

  • Ας όψονται οι Τούρκοι που τους έδωσαν τα προνομια και αντί να υποτάσσονται στα κελεύσματα του Θεου,υποτάσσονταν στους Σουλτανους και στους αξιωματουχους του και αναφέρομαι στους 83 αυτοκράτορες κι όχι στον μικρόσχημο Ιερό Κληρο,που κι αυτός δεινοπαθει απ τους παραπάνω.

  • Και τα κοιμητήρια ιερεων είναι σε άθλια κατάσταση. Όχι από άποψη καθαριότητας αλλά κατασκευαστικα θέλουν συντήρηση, σπασμένα, ξεκολημενα, παρατεταμένα, όπως επίσης και τσιμενταρισμα τα διαδρομακια. Το ίδιο κ οι σκάλες στον υπόλοιπο χώρο και οι διάδρομοι είναι σε άθλια κατασταση. Απαιτούνται επισκευές υποδομών και βαψιματα. Ευπρεπιστε τον χώρο οι υπεύθυνοι. Δεν είναι μόνο ο καθαρισμός. Θέλει συντήρηση και βάψιμο.

  • Επάνω στο οστεοφυλακειο έξω το πλακόστρωτο άθλιο κ ξηλωμενο. Μέσα τα κουτιά πεταμένα όπου ναναι. Ο καθένας αλλάζει θέση στο δικό του κ γίνεται χαμός. Κανένας έλεγχος δε γίνεται!!! Τέτοια εξαθλίωση; ντροπή!

  • ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΦΩΤΙΣΜΌΣ ΤΑ ΚΟΙΜΗΤΉΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΈΧΟΥΝ ΕΠΕΚΤΑΘΕΊ ΟΜΩΣ Ο ΦΩΤΙΣΜΌΣ ΕΊΝΑΙ ΜΈΧΡΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΆΔΙ ΙΔΙΩΣ ΤΏΡΑ ΤΟ ΧΕΙΜΏΝΑ

  • Η απάντηση του π. Νικολάου Κοντού είναι πλήρης και νομικά τεκμηριωμένη. Είμαστε έτοιμοι για το ανάθεμα αλλά δεν πρέπει να αδικούμε ούτε να κρίνουμε χωρίς γνώση. Κάθε ένας έχει δικαιοδοσία στο χώρο του. Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.