Ο δικηγόρος Κοζάνης Ιωάννης Μπαλαμπανίδης με αφορμή την αναγνώριση του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» από το Ειρηνοδικείο Φλωρίνης

1 Δεκεμβρίου 2022
08:57
Αν και
α) αποφεύγω παγίως να σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις
β) δεν θα ήθελα να το “παίξω” όψιμος “Μακεδονομάχος” και
γ) παρόλο που η περιβόητη Συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζει Μακεδονική ιθαγένεια στους κατοίκους των Σκοπίων – πλέον Βόρειας Μακεδονίας – κι επίσημη γλώσσα τους την «Μακεδονική γλώσσα»
μετά την πρόσφατη αναγνώριση του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» από το Ειρηνοδικείο Φλωρίνης, θα ήθελα να θέσω δύο ρητορικά ερωτήματα :
α) Η «Μακεδονική γλώσσα» ομιλείται σε όλη την Μακεδονία κι αν ναι, γιατί οι υπόλοιποι κάτοικοι της Μακεδονίας δεν την γνωρίζουμε;
β) Αν κι η ως άνω Συμφωνία αναφέρει ότι είναι Σλαβικής προέλευσης, γιατί δεν ονομάστηκε έστω «Γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας», καθώς από αρχαιοτάτων χρόνων στην Μακεδονία ομιλούνταν τα Ελληνικά;
Μετά από ενημέρωση εκλεκτής συναδέλφου (αν μου επιτρέψει θα αναρτήσω τα στοιχεία της), μαθαίνω ότι η υπόθεση είναι παλιά… Δηλ. και στο παρελθόν, άλλες δύο (!) φορές επιχειρήθηκε να αναγνωριστεί σχετικό σωματείο, αλλά δεν έγινε δεκτό.
Η 2η υπόθεση έφτασε μάλιστα στον Άρειο Πάγο, ο οποίος εξέδωσε την 1448/2009 απόφασή του [ την αποστέλλω σε όποιον ενδιαφέρεται] με εισηγήτρια την κ. Β. Θάνου (!) [ μετέπειτα, γνωρίζουμε την ιστορία και τις συνεργασίες της ], ο οποίος και δεν έκανε δεκτή την ίδρυση σχετικού Σωματείου τελεσίδικα, οριστικά κι αμετάκλητα. Και βέβαια είναι απορίας άξιο πως επανέρχεται η υπόθεση τώρα και γίνεται δεκτό παρόμοιο αίτημα.
1448/2009 ΑΠ
Συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος της συνένωσης. Υπερνομοθετική κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος στην ΕΣΔΑ. Για τη νόμιμη σύσταση ενός σωματείου ο σκοπός του δεν πρέπει να αντίκειται στη δημόσια τάξη. Περιεχόμενο της δημόσιας τάξης. Υπό σύσταση σωματείο με σκοπό μεταξύ άλλων την προώθηση της λεγομένης “μακεδονικής” γλώσσας. Λόγοι που δικαιολογούν ότι δεν υπάρχει ούτε “μακεδονικό” έθνος ούτε αντίστοιχη γλώσσα του. Δικονομία πολιτική. Εκούσια δικαιοδοσία. Εφαρμόζεται η ελεύθερη απόδειξη. (Επικυρώνει τη 243/2005 ΕφΔυτΜακεδ).

65 σχόλια

 • ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ

  ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΙΛΑΝΕ ΤΗΝ ΣΛΑΒΙΚΗΝ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΙΓΟΝΤΑΡΕΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΝ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ….ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΠΩΣ ΝΙΩΘΟΥΝ ( ΣΛΑΒΟΣΚΟΠΙΑΝΙΚΑ)….
  ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ….
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΜΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ” ΕΛΛΗΝΕΣ ” ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ” ΣΥΝΟΜΟΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΘΝΟΥΣ….
  ΟΙ Φύλακες ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ….ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ….
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ Ή ΔΕΝ ΥΨΩΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ….ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΣΛΑΒΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΠΟΥΕΧΟΥΝ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΖΩΗΣ (ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΙΚΗ).
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΨΩΝΙΖΟΥΝ Ή ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΥΣΙΜΑ ΟΧΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΤΑ ΜΠΙΤΟΛΑ( ΣΚΟΠΙΑ)ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ….
  ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ….

  ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ…..

   • ΥΠΑΡΧΟΥΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΗΡΑΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΤΕ… ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΗΤΑΝ…

    • Έλληνες ήρθαν από την αρχαία πατρίδα εκατομμυρίων Ελλήνων και ως Έλληνες σφαγιαστηκαν από τις ορδές των Τούρκων

  • Πες μου σε ποιο ελληνικό χωριό που ζούνε αυτοί που λες δεν υπάρχει ελληνική σημαία?
   Χωρίς χαρακτηρισμούς αν μπορεις

  • Ο Σύριζα στηρίζει κ ο Κουλης κ η παρέα του κάνει τα αδύνατα δυνατά να παγώσει ότι στήριξε ο Σύριζα. Είπε ψέματα στο λαό ότι θα ακυρώσει την συμφωνία αλλά πίσω από τις μάσκες κρυφογελαγε κ έτρθβε τα χέρια του αυτός κ η αδερφή του ή λάμια που ο Κοτζιάς τελείωσε πανηγυρικά ότι ο καλός τους πατέρουλης εχτιζε για χρόνια.
   Να τους χαιρόμαστε όλους κ να τους ξαναψηφισουμε. Τέτοιο κ… Έλληνες είμαστε. Αναλγητοι κ με μνήμη χρυσόψαρου.
   Ο Θεός να μας λυπηθεί

 • Α) Τα ποντιακά γιατί τα ονομάζεις τότε ποντιακά αφού δεν ομιλείται σε όλην την γεωγραφική περιοχή του Πόντου και ούτε ομιλιοταν σε όλον τον Πόντο ακόμα και πριν την ανταλλαγή;

  Β) η γλώσσα ονομάζεται Μακεδονική και έτσι αναγνωρίζεται και στην Συμφωνία των Πρεσπών

  Αν έχεις κι άλλες απορίες είμαι εδώ να σου τις λύσω

  • Α) Ποντιακόν λαλίαν ή Ρωμαίικα : Έχουν τη ρίζα τους στα αρχαία ελληνικά προ χιληετηρίδων. Ομιλούνταν στην περιοχή του Πόντου πολλούς αιώνες πριν την επέλαση των μογγόλων οθωμανών.

   Β) Η “γλώσσα μακεδονική” βαφτίστηκε έτσι σε μια συμφωνία μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ χωρίς να ερωτηθεί ο Ελληνικός Λαός. Δεν είναι καν γλώσσα, αλλά παραλλαγή σλαβικών και βουλγάρικων. Με την ίδια λογική το Μεξικό να ονομαστεί Ισπανία.

   Αν έχεις και άλλες απορίες έλα να σου βγάλω τις σταλινικές παρωπίδες και να σου ανοίξω τα μάτια.

   • Ωραία πάσα μου έδωσες.
    Α) πολύ σωστά αναφέρεις ότι οι ομιλούντες την ποντιακή διάλεκτο την ονόμαζαν ρωμαίικα. Μήπως θα έπρεπε να πειράζει τους Ιταλούς και Ρουμάνους που λέγεται έτσι; Αφού δεν είναι λατινογενης γλώσσα γιατί να ονομάζεται έτσι;
    Β) η γλώσσα ομιλείται εδώ και αιώνες στην περιοχή της Μακεδονίας άρα και πολύ φυσιολογικό να ονομάζεται Μακεδονική.

    • Προφανώς ως άνοος, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εκ της οποίας προέρχεται το “Ρωμαίος – Ρωμιός”, δεν ταυτίζεται με το Λάτιο ή τη Ρουμανία. Ήταν μια υπερεθνική αυτοκρατορία που το ανατολικό κομμάτι της κατέληξε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (όρος του 19ου αιώνα), που μετά το 1000 μχ ελληνοποιήθηκε και με την επίσημη γλώσσα, και με την κουλτούρα των Ελλήνων.

     Αν τώρα εσύ αισθάνεσαι Μακεδόνας και όχι μαϊμουδομακεδόνας, είσαι Έλληνας. Αν όχι, είσαι σλάβος και ως σλάβος ομιλείς τη σλαβοβουλγάρικη γλώσσα σου.

     Τελικά τι είσαι, γιατί είσαι Μακεδόνας όσο είσαι αστροναύτης

    • Δεν απάντησες πονηρούλη και μπερδεύεις πάλι σύκα με καρύδια. Άλλο η διάλεκτος που έχει τοπικά χαρακτηριστικά, και άλλο η αναγνώριση επίσημης γλώσσας. Και στον Πόντο αλλά και στα Σκόπια πρόκειται για τοπική διάλεκτο (εξ’ου και ο γεωγραφικός προσδιορισμός), όχι για επίσημη γλώσσα κράτους. Θα σου πρότεινα να ανοίξεις κανά βιβλίο μπας και ξεστραβωθείς και καταλάβεις τη διαφορά. Δε μπορείς να ονομάζεις “μακεδονική” τη διάλεκτο ενός μόνο κομματιού όλης της Μακεδονίας. Με τα δικά σου μυαλά , τα ποντιακά θα έπρεπε να λέγονται “τουρκικά”!

  • Δηλαδή τα βλέπεις με τον τρόπο που θες εσύ και οι όμοιοι σου.
   Χαχαχαχ
   Σε ευχαριστώ για το γέλιο που μου χάρισες, να σε καλά.
   ΜΌΝΟ αυτό θα σου πω.
   Οι Μακεδόνες μιλούσαν Ελληνικά ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε Ελληνικά εσείς ΔΕΝ υπήρχατε καν όχι τότε… αλλά ούτε και πολλά πολλά πολλά χρόνια μετά.
   Υπάρχουν γραφές, χρήματα, σχέδια και διάφορα άλλα από εκείνη την εποχή και και ευτυχώς σας βγάζουν κάθε φορά που λέτε αυτά που λέτε Ψεύτες και επικίνδυνος για την ανθρωπότητα και την ιστορία. Εσείς γίνεστε κάθε φορά ρεζίλι σε όλο τον κόσμο.

   ΥΣ: φυσικά πιστεύω ότι τζάμπα τα έγραψα όλα αυτά διότι η άποψή σου είναι ένα ψέμα και το ψέμα ως γνωστόν δύσκολα το αλλάζεις.

 • Φώναζε η ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε την ελληνική ιστορία αλλά τώρα σιωπά! Είναι όλοι τους το ίδιο ένοχοι! Είτε πρόκειται για αριστερούς είτε δεξιούς όλοι τα ίδια κάνουν εις βάρος του ελληνικού λαού! Πλέον ούτε οι εκλογές έχουν κάποιο νόημα! Είναι πολύ λυπηρό όλο αυτό που συμβαίνει!

 • Μιας και ζούμε στην περιοχή, και η Φλώρινα και οι Πρέσπες είναι δίπλα και όλοι έχουμε κάνει μια βόλτα σε διάφορα χωριά εκεί, τα “γαλλλικά” τι γλώσσα είναι ή να παριστάνουμε και εμείς σας τους Αθηναίους ότι δεν ξέρουμε; Τη γειτονική χώρα αν αντί να μαλώνουμε για τα ονόματα, στέλναμε 4-5 μεγάλες επιχειρήσεις να επενδύσουν εκεί, θα είχε τελειώσει όλη η ιστορία αλλά προτιμούν τα κόμματα να μαζεύουν ψήφους με τα εθνικά θέματα

   • Σε κανα χωριό έξω απ’ το Παρίσι μάλλον θα πήγες. Κι εγώ άκουσα προχθές σε ένα χωριό κάτι γιαγιάδες 90 χρονών να μιλάνε τούρκικα

  • ΣΛΑΒΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΕΙΝΑΙ.
   ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΕ ΑΥΤΟΙ ΤΑ “ΓΑΛΙΚΑ”;
   ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΙΛΑΝΕ ΣΛΑΒΙΚΑ.
   ΗΡΘΑΝ ΚΑΤΟΙΚΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΙΤΟ ΤΟΥΣ ΒΑΦΤΙΣΕ “ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ” ΜΕ ΠΟΝΗΡΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ.

   ΕΣΥ ΤΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΟΥ… “ΓΑΛΙΚΑ” ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕΣ.
   ΑΥΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ;
   ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΣΛΑΒΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ Ή “ΓΑΛΙΚΑ”;

   • Τα σλαβικά της Μακεδονίας ονομάζονται μακεδονικά! Και ομιλούνται στην Μακεδονία αποδεδειγμένα τουλάχιστον από την εποχή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, δηλαδή απο το 700-800 μ.Χ. αιώνα.

 • Κύριε δικηγορε στην ΝΔ δεν ανήκετε και εσείς; Ή κάνω λάθος; Απευθυνθείτε επομένως με τις ερωτήσεις σας στον αρχηγό σας παρακαλώ

  • Το αναφέρεις και μόνο σου κ δικηγόρε μέλος της ΝΔ η κα Θάνου ( με όσα υπογραμμίζεις! Κρίμα και για την νομική σου ιδιότητα) αμετάκλητα αποφάσισε όχι.Οι μακεδονομάχοι πολιτικά ομοϊδεάτες σου τι έκαναν?
   Μη φοβάστε αφήστε τον κόσμο να μιλήσει ότι θέλει και όπως αισθάνεται.Μιλα ποντιακά μακεδονικά βλάχικα σαρακατσάνικη κρητικά κανένα έθνος δεν κινδυνεύει.

  • Είσαι πολύ λάθος ,η ποντιακή έλκει την καταγωγή της από τα αρχαία ελληνικά η σκοπιάνη είναι κατασκεύασμα
   Η συμφωνία αποφασίστηκε και υπογράφηκε επί συριζα άρα η επόμενη κυβέρνηση οποία και αν ήταν δεν μπορούσε να κάνει τιποτε

   • Η ΠΟΝΤΙΑΚΗ; ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΗ!!! ΜΙΣΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΙΣΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΙΣΟΑΡΜΕΝΙΚΑ!! ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΜΙΛΑΩ 4 ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΜΑΙ;

   • όχι δεν μπορούσε ….με σημαία εκλογών τότε ότι θα καταργήσει η δεν θα επιτρέψει να μπούνε ευρωπαϊκή Ένωση με βέτο κτλ έλεγε ο κύριος πρωθυπουργός…αν θες να σου στείλω και της δηλώσεις του …μην ξεχνιόμαστε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προδότης η ΝΔ είναι ακόμα χειρότερη γιατί τότε παίζανε εθνικόφρονες

   • Τα ποντιακά δεν ειναι καν επίσημη γλώσσα, πουθενά!Και είναι ακατάληπτη στους Ελληνόφωνους. Τι σόι Ελληνική γλωσσα ειναι;

 • Όταν καταλάβουν οι …….. υπεύθυνοι (σχετικοί) τί ζημιά κάνουν στην Ελληνική γλώσσα, όπως καί στα Ελληνικά προϊόντα καί γενικά σε όλο τόν Ελληνικό Πολιτισμό θά είναι πολύ αργά……. γιατί δυστυχώς η ζημιά ΈΓΙΝΕ!!!!

 • Θα μπορούσες να κάνεις και άλλες πολλές ερωτήσεις στο κόμμα σου το οποίο πρωτοστάτησε στις συγκεντρώσεις των όψιμων Μακεδονομάχων, αλλά βέβαια απαντήσεις δεν θα λάβεις γιατί κορόϊδευαν τον κόσμο τότε οι βουλευτές της ΝΔ. Τώρα φυσικά θα λάβετε απάντηση στις εκλογές για όλα τα ψέμματα και την εξαπάτηση.

  • Άσε τις πονηριές σου, γνωρίζεις πολύ καλά την προπαγάνδα των βούλγαρων κομιτατζήδων και τα βουλγάρικα σχολεία. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι βόρειοι γείτονες μας αλώνιζαν στα όρια της παραπαίουσας οθωμανική αυτοκρατορίας, με σκοπό να γίνει δική τους μέχρι και η Θεσσαλονίκη. Εκτελούσαν και βασάνιζαν ιερείς, δασκάλους, τοπικές προσωπικότητες, αλλά και απλούς πολίτες που αρνούνταν το συγκεκαλυμμένο αυτό εκβουλγαρισμό. Υποχρέωναν τα μικρά παιδιά να πηγαίνουν στα δικά τους σχολεία, να μαθαίνουν και να συναλλάσονται με τη δική τους γλώσσα, παρά το ότι είχαν Ελληνική συνείδηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δεσπότης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης είχε αναγκαστεί να περιέρχεται τους ναούς των χωριών της περιφέρειάς του και να εκκλησιάζει με το όπλο του παραπόδα (λόγω των αλλεπάλληλων απειλών κατά της ζωής του), σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των τρομοκρατημένων πιστών.

   • Αφού οι πρόγονοι μας όπως υποστηρίζεις έμαθαν την γλώσσα σε βουλγαρικά σχολεία γιατί η γλώσσα που μιλάμε δεν είναι ίδια με τα βουλγαρικά;

    • Γιατί είχαν Ελληνική Εθνική συνείδηση. Η προπαγάνδα και η με το ζόρι διδασκαλία Βουλγάρικων απέτυχε χάρη στον αγώνα τους.

    • Είσαι πολύ λάθος ,η ποντιακή έλκει την καταγωγή της από τα αρχαία ελληνικά η σκοπιάνη είναι κατασκεύασμα
     Η συμφωνία αποφασίστηκε και υπογράφηκε επί συριζα άρα η επόμενη κυβέρνηση οποία και αν ήταν δεν μπορούσε να κάνει τιποτε

   • Και αφού δεν τα κατάφερε εκεί πήγε και οργάνωσε αποτυχημένο αντάρτικο στη Μαύρη θάλασσα ( πόντος) με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκροί.Δεν θυσιάστηκε όμως μαζί με άλλους παρά το έσκασε νωρίς.Χορτασαμε από ήρωες ! Φτάνει.

 • Σύμφωνα με τους γλωσσολόγους δεν υπάρχει “μακεδονική” διάλεκτος, αλλά τα Σκόπια να είναι μια βουλγαρική διάλεκτος με σερβικές κ ελληνικές προσθήκες! Τώρα για αυτούς που ηδονιζονται με τις οποίες ανθελληνικές θέσεις δεν έχω να πω τίποτα…άξιοι της μοιρας τους!Η συμφωνία των Πρεσπών είναι τίποτα μπροστά στις φάσεις του Μακεδονικού τα τελευταία 200 χρόνια!Σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχει το κρατίδιο των Σκοπίων!η θα διασπαστεί, η θα έχουν φύγει όλοι οι κάτοικοι για αλλού. Για αυτό κ δεν τους έβαλαν στην Ευρώπη, για να μη φύγει όλος ο κόσμος τούς.. καληνύχτα

 • Τη γλώσσα δεν τη γνωρίζουμε (ερώτημα α.) γιατί στον χώρο της Μακεδονίας βρισκόμαστε τα τελευταία 100 χρόνια ως πρόσφυγες

 • Είναι μια κατάπτυστη συμφωνία λέγατε κύριε δικηγόρε εσείς και το κόμμα σας πριν τις εκλογές….. και όταν θα ερχοσασταν στην εξουσία θα…..την καταργούσατε, θα……φέρνατε διαφορετικές συμφωνίες, δε θα δεχόσασταν τον πρωθυπουργό τους με αυτό το όνομα στην Ελλάδα….θα….θα…..θα….
  Τελικά ήρθατε στην εξουσία και όπως είπε ο πρωθυπουργός και όλοι εσείς του κόμματος κάνατε μόκο…η συμφωνία είναι καλή. Κύριε δικηγόρε;;;;;; Είμαι και εγώ όπως και πολλοί άλλοι κατά της συμφωνίας, σας πιστέψαμε, αλλά τελικά μας πουλήσατε……….

 • Με εκπλήσσει αρνητικά όταν βλέπω σχόλια να υποστηρίζουν την συμφωνία των Πρεσπών επειδή την υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ
  Δυστυχώς σε πολλούς αρέσει να είναι κομματικά πιόνια
  Θα πρέπει να παραδεχόμαστε τα λάθη μας για να μπορέσαμε να τα βελτιώσουμε

 • Η συμφωνία του Κοτζιά δυστυχώς έδωσε στα Σκόπια 3 από τα 4 ζητήματα της διαπραγμάτευσης που πηγαινόφερνε για πολλά χρόνια ο εκπρόσωπος των Η.Π.Α, και υπάλληλος του Σόρος στο πρώην πανεπιστήμιο του στην Ουγγαρία. Οι θέσεις του Σόρος στο θέμα της Μακεδονίας είναι γνωστές..
  Το Ελληνικό κράτος (πολιτικό μας σύστημα) για πολλά χρόνια δέχθηκε ως μεσολαβητή άνθρωπο που οι θέσεις του ήταν κοντά στις θέσεις των Σκοπίων.

  Η συμφωνία αυτή έδωσε στα Σκόπια: όνομα γλώσσας, όνομα κράτους, ιθαγένεια και το μόνο που πήρε ήταν μια αλλαγή στο σύνταγμα της γειτονικής μας χώρας, την οποία οποιαδήποτε στιγμή μετά την είσοδο τους στην ΕΕ μπορούν να αναιρέσουν. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που να τους δεσμεύει στην τήρηση της συμφωνίας. Η Ελλάδα πάντα υποχωρεί εξάλλου.

  Η γλώσσα αυτή είναι κατά το μεγαλύτερο της μέρος βουλγαρική και λίγο σερβική. Δεν είναι τυχαίο ότι η επικοινωνία μεταξύ των 2 λαών γίνεται άνετα χωρίς μεταφραστή.
  Οι νέοι τους σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Βουλγαρίας χωρίς να χρειάζεται να μάθουν τη βουλγαρική γλώσσα.

  Στα κανάλια τους (MRT) παίζουν σποτάκια με την “σωστή” γραφή και προφορά λέξεων. Η αγωνία τους να περάσουν στους ίδιους τους κατοίκους το ότι η γλώσσα τους είναι διαφορετική από την Βουλγαρική και τη Σερβική δείχνει πολλά..

  Στην Ελλάδα θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε σύλλογο για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Μακεδονίας Βεργίνα Πέλλα κλπ, και την αποκατάσταση της αλήθειας όσο αναφορά τη Σλαβική κατά τη συμφωνία Κοτζιά “μακεδονική” γλώσσα των γειτόνων.

 • Εκτός ότι κουράζετε τον κόσμο πλέον εσείς της ΝΔ γράφετε και σκέψεις σαν να έρχεστε από παρθενογένεση. Κάνατε σπέκουλα προεκλογικά για το θέμα και τώρα όλα πληρώνονται..

 • Το θέμα τσούζει. Και τσούζει πιο πολύ τους ντεμέκ εθνικιστές νεοδημοκράτες, όχι τους Συριζαίους που ήθελαν καθαρά τη συμφωνία Πρεσπών, ούτε τους ακροδεξιούς που δεν τη δέχθηκαν και ούτε πρόκειται. Και γράφουν οι νουΔΟΥΛΟΙ χλιαρά σχόλια και αρθράκια και θα ξαναψηφήσουν το αγαπημένο τους κόμμα και εις τους αιώνας των αιώνων, Αμήν.

 • Αφού υπάρχει Μακεδονική γλώσσα..
  Τότε όλες οι αρχαίες Μακεδονικές επιγραφές και νομίσματα…
  Μπορούν να διαβαστούν από τους Σκοπιανούς;;
  Και αν όχι γιατί;;;
  Αφού είναι Μακεδονικά!!!
  Και αφού είναι Μακεδόνες αυτοί και είμαι και εγώ γιατί δεν μπορούμε να συνενοηθουμε;;
  Μια απλή ερώτηση κάνω…

  • ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΑΠΟ ΠΟΤΕ; ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΗΤΑΝ; ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΝ ΤΟΣΟ ΣΦΟΔΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ;

  • Η μακεδονική ειναι μια ξεχωριστή γλωσσα που δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική!!! Στην Μακεδονία μιλούσαν και μιλούν ακόμα ΚΑΙ μακεδονικά. Απο Λάρισσα και κατω, μόνο ελληνικά.

 • Μπορεί να διαφωνώ με το κείμενο της ανάρτησης καθώς και με πολλά από τα κείμενα των σχολίων αλλά σέβομαι το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης του κάθε ανθρώπου.
  Η πολυπλοκότητα των απόψεων είναι πλούτος.
  Mπείτε στον κόπο και διαβάστε :
  https://marginalia.gr/arthro/pera-apo-tis-prespes-to-makedoniko-os-esoteriko-zitima-tis-elladas/?fbclid=IwAR0DGcL4DXEloG2ieoxhbpFQCH-rqWWP9JAVZmgyGFkiR8haOzZtEasKbbg

 • Ναι Οκ κ. Γιάννη. Στον πρωθυπουργό σου, στον Υπουργό σου της δικαιοσύνης που φτιάχνει παρεμβάσεις για ποσά να χαρακτηριστούν αδιευκρίνιστα. Να μας διευκρινίσουν ή να αποδιευκρινίσουν την απόφαση.
  Σανό σε άλλους όχι σε μας πλέον.

 • Λυπάμαι που δεν γίνεται αντιληπτό ότι το θέμα αυτό προέκυψε καθαρά για γεωπολιτικούς σκοπούς ώστε σε μέλλοντα χρόνο να δημιουργηθεί πίεση στην χώρα μας.
  Τσίπρας και Μητσοτάκης διέπραξαν διακομματικό έγκλημα.

 • Γιάννη ανεξάρτητα τι έγινε στα εσωκομματικά σας είσαι και εσύ κομμάτι αυτής της άθλιας προεκλογικής προπαγάνδας το 19.. η επιλεκτική μνήμη είναι ένδειξη αδυναμίας…

 • Γιατί απορείς,Γιάννη,που τώρα αναγνωρίστηκε το σωματείο;Τώρα υπάρχει η συμφωνία των Πρεσπών που επικυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.Ας όψονται αλ6ς και λοιποί του Καμμένου συμπεριλαμβανομένου!

 • Σε κανα χωριό έξω απ’ το Παρίσι μάλλον θα πήγες. Κι εγώ άκουσα προχθές σε ένα χωριό κάτι γιαγιάδες 90 χρονών να μιλάνε τούρκικα.

 • Τώρα ξυπνήσατε όλοι σας?? Χρόνια τώρα προ Τσίπρα και Κούλη Φλώρινα, Έδεσσα, Κιλκίς και σε πολλά χωριά εκεί γύρω μιλούν τα λεγόμενα Μακεδονίτικα !! Εξού και ο Χορός ο Μακεδονίτικος ου ουσιαστικά είναι Σκοπιανηής προέλευσης αλλά μια χαρά το χορεύουν σε όλη τη Ελληνική Μακεδονία !! Καλά κρασιά θα σας πω εγώ και βάλτε περισσότερα λεωφορεία να πηγαίνετε για ψώνια απέναντι ή μέσα όπως λένε στη Φλώρινα και να γεμίζετε τα ρεζερβουάρ με βενζίνη!! Νωρίς ξυπνήσατε όλοι σας!!

 • Ο Μέγας Αλέξανδρος όταν έβγαζε λόγο στους στρατιώτες του τους έλεγε αβε ντομπρο σου Πράις ζαικο και τον Βουκεφάλα τον φώναζε ζασταβα

 • Μου αρέσει που κάποιοι συγκρίνουν την αρχαιοελλληνικη διάλεκτο των ποντίων με τα βουλγαρικα και άλλοι λένε τα μακεδονικά δεν έχουν σχέση με βουλγαρικα ο Μέγας Αλέξανδρος τι έλεγε στους φίλους του ντομπρο σου πραις, και ένας πιο πάνω που λέει οι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος ήταν ολυμπιονικες και αν δεν ήσουν Έλληνας δεν συμμετείχες στους αγώνες

 • Βεβαια οταν εμεις εχουμε ανοιξει ελληνικα σχολεια στην Αλβανια ή τη Σισμανογλειο Σχολη στην Τουρκια οπου διδασκονται κανονικοτατα ελληνικα σε ελληνες κ τουρκους, ολα ειναι οκ καλα κ ομορφα…

  Δικηγορισκο μαζεψου….

  Άιντε να πουμι

 • Δηλαδή ο Αλέξανδρος τον Βουκεφάλα τον έλεγε Βουγκλάβα;
  Ή όταν πήγε στην Ινδία κι είδε την τίγρη είπε ” Σου γκολέμα μάτσκα”;
  Μη τρελαθούμε τώρα!

  • Ότι να ναι είσαι. Ας ανοίξουν κι αυτοί σχολεία κι ας ονομάσουν τη γλώσσα τους Βουλγαρική.Δεν υπάρχει θέμα. Τι σχέση έχει αυτή η γλώσσα με τη Μακεδονία ρε αμορφοτε?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.