Τριπλό «ΟΧΙ» από το Δημοτικό Συμβούλιο για ΟΑΠΝ, Κοινωφελή και Βιβλιοθήκη – Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η μη διατήρηση των νομικών προσώπων

14 Νοεμβρίου 2023
23:46

 

Στο πολύωρο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, το βράδυ της Τρίτης, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην εισηγηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, τη διατήρηση του ΟΑΠΝ, της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ως ανεξάρτητα νομικά πρόσωπα και να περάσουν στο δήμο, όπως προβλέπει ο νόμος.

Οπότε από 1 Ιανουαρίου του 2024 καταργούνται τα νομικά πρόσωπα του ΟΑΠΝ, της Κοινωφελούς Επιχείρησης, της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ τέλος Ιουνίου θα καταργηθούν και οι σχολικές επιτροπές πρώτου και δεύτερου βαθμού. Οι αρμοδιότητες των νομικών αυτών προσώπων θα μεταφερθούν στο δήμο, όπως και το προσωπικό τους, που θα διατηρήσει τη σχέση εργασίας που είχε.

«Όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος, ο μόνος οργανισμός από αυτούς που συζητάμε που έχει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει, είναι η δημοτική βιβλιοθήκη. Σήμερα όμως με τον τρόπο που λειτουργεί η βιβλιοθήκη και με το προσωπικό που έχει, είναι τροχοπέδη. Το αν θα είναι ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο είναι δευτερεύον. Το ουσιαστικό είναι, η βιβλιοθήκη να κάνει δράσεις, να διευρύνει το έργο της και να προβάλλεται ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης και πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης και πρόεδρος της βιβλιοθήκης, Λάζαρος Μαλούτας.

Για την Κοινωφελή Επιχείρηση, ο κ. Μαλούτας ανέφερε πως η Κοινωφελής έχει αποδείξει με την «ευλυγισία» που έχει σαν επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου και την ικανότητα, να αντιμετωπίζει με αμεσότητα το οτιδήποτε προκύψει.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς κ. Ερρίκος Δαβιδόπουλος σημείωσε πως δεν ξέρει αν η Κοινωφελής θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά και με γρήγορα αντανακλαστικά αν περάσει στα χέρια του δήμου, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όταν προκύπτει ένα πρόβλημα πρέπει να λύνεται κατευθείαν και όχι να χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να καταργηθεί η βιβλιοθήκη ως αυτόνομο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αυτό τόσο για λόγο πρεστίζ και κύρους, όσο και για λόγους λειτουργικότητας. Θεωρούμε πως αν θέλουμε να δούμε πραγματικά τη βιβλιοθήκη μας μεγάλη, θα πρέπει να της δώσουμε τις δυνατότητες ως αυτόνομο νομικό πρόσωπο. Όλα τα υπόλοιπα μέσα στο στενό πλαίσιο του δήμου, πιστεύω ότι θα καταρρακώσουν και το κύρος της και δεν θα την αφήσουν να επεκταθεί και να αναδείξει τους θησαυρούς της» ανέφερε ο πρόεδρος της δημοτικής παράταξης «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις» Χάρης Κουζιάκης.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, ο οποίος έκανε και την παρθενική του εμφάνιση σε δημοτικό συμβούλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «ψευτοδίλημμα» καθώς το δημοτικό συμβούλιο έπρεπε να πάρει μια απόφαση, αλλά στην ουσία είναι στο χέρι του Υπουργείου το αν θα δεχθεί την εισήγηση τους. Όσο αναφορά την άποψη της παράταξης του για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε πως «ίσως κάποια νομικά πρόσωπα, δεν έχουν λόγο ύπαρξης» πλην των σχολικών επιτροπών. «Καταλαβαίνουμε την αγωνία και των υπαλλήλων και των προέδρων, με κάποιους έχουμε συζητήσει και δεν νομίζουμε πως θα αλλάξουν πολλά και πως τελικά θα βοηθήσει ώστε να προχωρήσουν ορισμένα πράγματα» τόνισε ο κ. Κοκκαλιάρης.

Για τα διαδικαστικά, έγινε ονομαστική ψηφοφορία, με τη Βιβλιοθήκη και την Κοινωφελή να έρχονται σε ισοψηφία τα «ναι» και τα «όχι» αλλά να υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

11 σχόλια

  • Καλά ξεκίνησε ο Γιάννης.
    Είναι ψευτοδίλημμα η διεκδίκηση, αφού είναι στο χέρι του Υπουργού η απόφαση. Στα χνάρια του Λάζου, παθητικοί απλοί διαχειριστές να καμαρώνουμε σε εκδηλώσεις και να βολευουμε τα θκα μας παιδιά.

  • Το όλο ύφος θύμιζε Ιωαννίδη του 2014 του στυλ , όχι ρε φίλε μας βγάλαμε και τώρα τι κάνουμε….τι δουλειά έχουμε εδώ μέσα…κλπ. Ήττα για τον δήμο από τα αποδυτήρια. Κρίμα γιατί έχουμε πενταετία που μπορούσαμε πολλά.

  • τοποθετηση καφενειου, απροετοιμαστος και δηθεν. Φαινεται οτι δεν μπορει να σκεφτει τιποτα παραπερα απο τα βασικά. Κριμα για την Κοζάνη, θα χορτασουμε χαμογελα και χτυπηματα στην πλάτη. Αει δεν πειραζ, 5 χρονια χαμενα.

  • Θα μπορούσε η απερχόμενη δημοτική Αρχή να φύγει με το κεφάλι ψηλά. Αλλά επέλεξε να ακολουθήσει τις κυβερνητικές επιταγές. Όσο για τη νέα Αρχή χωρίς ΝΠΔΔ βγαίνεις και από τον κόπο να βρεις άξιους ανθρώπους να τα αναλάβουν. Στον αυτόματο στον Δήμο και ό,τι γίνει. Μόνο ντροπή. Αντί να προχωρήσουμε πάμε πάλι πίσω.

  • Ο Μαλούτας με την ψήφο του καθορίζει τις αποφάσεις, ο νέος Δήμαρχος τους φταίει. Η κακία σε όλο το μεγαλείο της.

  • Η Βιβλιοθήκη είναι ήδη απαξιωμένη σε όλα τα επίπεδα πριν υποδομών κτιριακών κτλ. Οι ελλείψεις τεράστιες, η προοπτική της μέσα από τη μη ύπαρξη σαφούς ρότας που πρέπει να έχει μία βιβλιοθήκη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, είναι ξεκάθαρα μία προοπτική που βρίσκεται κολλημένη στη δεκαετία το ’90. Άλλωστε ο πολιτισμός είναι δύσκολη υπόθεση γενικότερα…
    Πάντως ο Κοκαλιάρης καλά σας λέει. Όσους ρώτησε και όσοι τον συμβούλεψαν αυτό είναι το πρώτιστο. Η διατήρηση προνομίων. Αυτός είναι ο καίριος σκοπός πάντοτε. Μη χαθούν προνόμια παιδιά προσέξτε!!!

  • Αυτό που όλοι καταλάβαμε είναι ότι όλα τα αποφασίζει η υπηρεσία και όχι η πολιτική αρχή. Τα λόγια του Δημάρχου για την βιβλιοθήκη δεν εκφράζουν καμία πολιτική θέση, προφανώς είναι φερέφωνο της υπηρεσιακής βούλησης.

  • Τιποτα το ουσιαστικο.Ολα γινονται για τις θεσεις.Πολυ καλα κανει το υπουργειο και τα καταργει ολα.Το δηπεθε;δε θα καταργηθει;τι το θελουμε.

  • Ωραία, θα καίγεται μια λάμπα στη βιβλιοθήκη, θα τελειώνει το μελάνι στο φωτοτυπικό και θα πρέπει να περιμένουν τη συνολική προμήθεια του Δήμου για να τα αλλάξουν! Χάνεται όλη η ευελιξία με την κατάργηση της αυτοτέλειας. Το ίδιο και για τα σχολεία…Αλλά αυτό είναι και μέσα στο γενικότερο πλάνο υποβάθμισης του Δημοσίου Σχολείου της νέο φιλελεύθερης κυβέρνησης…

  • Τέλεια! Θα καίγεται μια λάμπα, θα τελειώνει το μελάνι στο φωτοτυπικό και θα πρέπει να περιμένουν τη συνολική προμήθεια του Δήμου! σούπερ εξυπηρέτηση…Και για απογευματινές εκδηλώσεις οι υπερωρίες θα πρέπει να εγκριθούν από την Οικονομική Υπηρεσία! Εδώ γελάμε…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.