Δ. Καρακασίδης: “Η Δ.Ε.ΤΗ.Π., παρά τους αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες στον τομέα της ενέργειας, οι οποίοι οδηγούν σε ανατίμηση της τιμής της τηλεθέρμανσης, θα συνεχίσει να υπηρετεί και να υπερασπίζεται τον κοινωφελή της χαρακτήρα, παρέχοντας στους καταναλωτές της, θερμική ενέργεια χαμηλού κόστους και περιβαλλοντικά αποδεκτή για τον αστικό ιστό της πόλης μας”

13 Δεκεμβρίου 2023
11:14

Οι αυξήσεις του κόστους παραγωγής της θερμικής ενέργειας και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των διεθνών αρνητικών εξελίξεων στην αγορά ενέργειας και συγκεκριμένα των πρωτοφανών αυξήσεων τόσο του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων CO2, όσο και των τιμών προμήθειας φυσικού αερίου, οδηγούν αναπόφευκτα στην αύξηση του κόστους λειτουργίας, το οποίο θα πρέπει να ανακτηθεί με την κατάλληλη αναπροσαρμογή της τιμής πώλησης της θερμικής ενέργειας, προκειμένου η επιχείρηση να παραμείνει βιώσιμη προς όφελος των κατοίκων της πόλης μας.

Η αναπροσαρμογή της τιμής πώλησης της θερμικής ενέργειας, μετά από 13 συνεχόμενα χρόνια σταθερής τιμής, από τα 37,74 €/MWhth στα 59,43 €/MWhth πλέον ΦΠΑ 6% (αύξηση 57,47%) ή 63,00 €/MWhth συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%, με ισχύ από τον δεύτερο εκκαθαριστικό λογαριασμό της τρέχουσας περιόδου θέρμανσης, είναι αναγκαία για τους ακόλουθους λόγους :

  • Το κόστος προμήθειας της θερμικής ενέργειας ανά τιμολογούμενη μονάδα θερμικής ενέργειας, θα ανέλθει το επόμενο έτος στα 25,50 €/MWhth, από την μέση τιμή των 8,50 €/MWhth των ετών 2013-2021, παρουσιάζοντας αύξηση 200%, επιβαρύνοντας την τιμολογούμενη θερμική ενέργεια κατά 17 €/MWhth.
  • Το κόστος προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων ανά τιμολογούμενη μονάδα θερμικής ενέργειας, έχει ανέλθει στα 7,20 €/MWhth, από την μέση τιμή των 3,30 €/MWhth των ετών 2013-2021, παρουσιάζοντας αύξηση 118%, επιβαρύνοντας την τιμολογούμενη θερμική ενέργεια κατά 3,90 €/MWhth.
  • Η ίδια συμμετοχή της ΔΕΤΗΠ για την αποπληρωμή της οφειλής ηλεκτρικής ενέργειας των ηλεκτρικών λεβήτων, η οποία με βάση το από 17/9/2020 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Εορδαίας, Αμυνταίου και Κοζάνης, της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ, του ΣΔΑΜ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανέρχεται στα 3 εκ. € ανά έτος, επιβαρύνει την τιμολογούμενη θερμική ενέργεια κατά 3,40 €/MWhth.

Το μέσο κόστος θέρμανσης με τηλεθέρμανση για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. θα ανέλθει από τα 450 €/έτος (στοιχεία έτους 2022) στα 710 €/έτος.

Παρά το γεγονός της αύξησης της τιμής της τηλεθέρμανσης :

  • δεν μεταφέρεται στον καταναλωτή το επενδυτικό κόστος της ίδιας συμμετοχής της ΔΕΤΗΠ, των μεγάλων έργων που ολοκλήρωσε πρόσφατα και υλοποιεί σήμερα, όπως η επέκταση της τηλεθέρμανσης στις Εργατικές Κατοικίες και στην Ν. Καρδιά και η διασύνδεση της τηλεθέρμανσης με την Μονάδα V του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ, συνολικού ύψους 9.000.000 €,
  • δεν μεταφέρεται στον καταναλωτή το μεγαλύτερο μέρος τους κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας των ηλεκτρικών λεβήτων, παρά μόνο αυτό της απορρέουσας υποχρέωσης από το μνημόνιο συνεργασίας,
  • η τηλεθέρμανση παραμένει κατά πολύ φθηνότερη από το πετρέλαιο θέρμανσης, φθάνοντας μάλιστα σε ποσοστό μείωσης που αγγίζει το 61,74 %,
  • η τηλεθέρμανση είναι φθηνότερη περίπου κατά 35 % από το φυσικό αέριο, λαμβάνοντας υπόψη ενδεικτική τιμή προμήθειας φυσικού αερίου περίπου 97 €/MWhth.

Η Δ.Ε.ΤΗ.Π., παρά τους αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες στον τομέα της ενέργειας, οι οποίοι οδηγούν σε ανατίμηση της τιμής της τηλεθέρμανσης, θα συνεχίσει να υπηρετεί και να υπερασπίζεται τον κοινωφελή της χαρακτήρα, παρέχοντας στους καταναλωτές της, θερμική ενέργεια χαμηλού κόστους και περιβαλλοντικά αποδεκτή για τον αστικό ιστό της πόλης μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Δ.Ε.ΤΗ.Π

 

ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

11 σχόλια

  • 23 Οκτωβρίου του 2021 ο Υπουργός Σκρέκας αναφέρει ότι δόθηκαν χρήματα για στήριξη στην Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας ώστε να ΜΗΝ μετακυλιστεί κόστος στους τελικούς καταναλωτές. Τελικά, ΓΙΑΤΙ μεταφέρατε το κόστος σε εμάς;;; Πού πήγαν τα χρήματα του υπουργείου;;;

  • Να κάνετε την αύξηση αλλά να μπουν οι υπάλληλοι σας στο ενιαίο μισθολόγιο τώρα!!!! Σαν ένδειξη καλής θέλησης….

    • Πόσο χαζός μπορεί να είσαι;
      Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.
      Και που είσαι φίλε…
      Η εξαίρεση των εργαζομένων απ’το ενιαίο μισθολόγιο έγινε με την προσφυγή των εργαζομένων στα δικαστήρια κατόπιν πολλών χρόνων αγώνες.
      Στη ΔΕΥΑΠ δουλεύεις;

  • Απορρόφηστε πόρους από την μετάβαση τόσα δις περιμένουνε να αξιοποιηθούν.τι κάνουν οι ειδικοί σύμβουλοι εξωτερικοι συνεργατες πάνω στο δημαρχείο?

  • Ο κύριος καρακασίδης ας μας μιλήσει και για τις περικοπές που έγιναν στην επιχείρηση για την επίτευξη της βιωσιμότητάς της, εκτός από τις αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας… Επίσης ας μας πει που έχει δει τα έργα επέκτασης, κοινώς επενδύσεις , μιας επιχείρησης να τα επιβαρύνονται οι πελάτες της … Στο δικό μου μικρό μυαλό ( μικρό γιατί σίγουρα ωχριά μπροστά στο μεγαλείο της νοημοσύνης των εγκεφάλων του Δ.Σ. της ΔΕΤΗΠ), επένδυση μιας επιχείρησης αποσκοπεί στο μεγαλύτερο όφελος-κέρδος της… Δηλαδή γίνεται μια επένδυση η οποία θα αποσβεστεί από τα αυξημένα έσοδα με απώτερο σκοπό την αυξανόμενη μελλοντικά κερδοφορία της. ΦΤΑΝΕΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ ΣΕ ΜΟΣΧΑΡΙΑ … Ζητώ συγγνώμη στους φιλόζωους προκαταβολικά εάν υπήρξε η παραμικρή υπόνοια ότι θέλω να προσβάλω τα βοοειδή…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.