Ερώτηση στη Βουλή από την Ελληνική Λύση με θέμα «Αίτημα των κατοίκων των Γρεβενών για μέτρα οικονομικής στήριξης ως προς τη θέρμανση» – Τι απάντησε το αρμόδιο Υπουργείο

10 Ιανουαρίου 2024
19:28
Κανένα σχόλιο

Των:              Συμεών Κουπελόγλου Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης

Βασιλείου Κοτίδη, Βουλευτή Νομού Ημαθίας

ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Την κ. Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Την κ. Υπουργό εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Αίτημα των κατοίκων των Γρεβενών για μέτρα οικονομικής

στήριξης ως προς τη θέρμανση»

Κυρίες, κύριοι Υπουργοί,

Την αγωνία τους για τον χειμώνα που έρχεται εκφράζουν οι σύλλογοι, τα σωματεία και οι φορείς των Γρεβενών, της περιφερειακής ενότητας με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση κατά την τελευταία απογραφή, σχετικά με τη θέρμανση. Η αγωνία τους βέβαια είναι με το παραπάνω δικαιολογημένη, αφού πρόκειται για έναν ορεινό νομό που πλήττεται από ποσοστά ανεργίας διψήφια σε αριθμό, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, όπου η ύπαιθρος αποτελείται από γερασμένο πληθυσμό, όπου ο χειμώνας, λόγω γεωγραφικής θέσης, διαρκεί σχεδόν 9 μήνες. Όλοι οι παραπάνω λόγοι συνιστούν τις σημαντικές αιτίες για τις οποίες τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς ζητούν την οικονομική στήριξη των κατοίκων του νομού με μέτρα που θα αφορούν στη θέρμανσή τους. Οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις περισσότερες οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και επιπλέον δυσκολεύονται εξαιρετικά, όπως ομολογούν, στις μετακινήσεις τους, εξαιτίας των υψηλών τιμών των καυσίμων. Σε μια εποχή που οι μισθοί δεν επαρκούν, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής στενάζουν από το κόστος παραγωγής και ζωοτροφών, τα καταστήματα της περιοχής πλήττονται από αναδουλειά, ο λαός της ορεινής περιοχής των Γρεβενών απαιτεί πραγματικά μέτρα στήριξης κι όχι ημίμετρα με τη μορφή επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων. Ζητούν διπλασιασμό του ποσού επιδότησης σε όλα τα είδη θέρμανσης, χωρίς προϋποθέσεις, επιδότηση θέρμανσης σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως, δωρεάν καυσόξυλα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ του πετρελαίου θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας, και τέλος να μη γίνεται καμία διακοπή ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει ο νομός, θεωρούμε ότι απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων ενίσχυσης των κατοίκων του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Πρόκειται να λάβετε υπόψιν σας τους ιδιαίτερους λόγους που επικαλούνται οι σύλλογοι, τα σωματεία και οι φορείς των Γρεβενών και που συνιστούν τη λήψη εκτάκτων μέτρων, σχετικά με τη θέρμανση των κατοίκων του νομού;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ούτως ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι κάτοικοι του Νομού Γρεβενών με τις ιδιαιτερότητες που αυτός παρουσιάζει εν όψει του χειμώνα που κάνει την επέλασή του;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ

ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

 

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

  

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 1844/21.11.2023 Ερώτηση

  

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ.κ. Συμεών Κουπελόγλου και Βασίλειο Κοτίδη, κατά το πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σας γνωστοποιούμε ότι:

Σε σχέση με τη διάθεση καυσόξυλων για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων της Π.Ε Γρεβενών, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 674692/28.11.2023 έγγραφο της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου-Μακεδονίας/ΥΠΕΝ, για το έτος 2023, η Δ/νση Δασών Γρεβενών έχει διαθέσει σε συνολικά επτακόσιες εξήντα πέντε (765) οικογένειες, 4.443,79 χ.κμ. καυσόξυλα δρυός από δημόσια και δημοτικά δάση, καλύπτοντας μεγάλο αριθμό των οικογενειών της Π.Ε. Γρεβενών που είχαν αιτηθεί. Επιπλέον, έχει εκδώσει την υπ’ αριθμ. 19/19-06-2023 Δασική Αστυνομική Διάταξη (ΔΑΔ) (ΑΔΑ: 6ΚΨΙ4653Π8-Ψ10), η οποία ρυθμίζει τη δυνατότητα για περαιτέρω κάλυψη ατομικών αναγκών σε καυσόξυλα και από άλλες πηγές υλοτομίας. Σε σχέση με τη βοήθεια σε ευάλωτα νοικοκυριά, το Υπουργείο εφαρμόζει πολλαπλά μέτρα (πχ. Κοινωνικό Τιμολόγιο, Καθολική Υπηρεσία κλπ.) για την διευκόλυνσή τους.

Για τα ζητήματα που αφορούν στο επίδομα θέρμανσης, επισπεύδον είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, ενώ σχετικά με τις τιμές των καυσίμων αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, προς το οποίο διαβιβάζουμε την Ερώτηση.

Ο Υπουργός

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.