Ερώτηση στη Βουλή από την “Ελληνική Λύση” με θέμα «Αναγκαία η συντήρηση των γεφυρών στον δρόμο που συνδέει την Πτολεμαΐδα με τη Φλώρινα » – Aπαντήσεις αρμόδιων Υπουργείων

10 Ιανουαρίου 2024
19:42
Κανένα σχόλιο

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3′ Νότιου Τομέα

Αθηνών

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Την κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Αναγκαία η συντήρηση των γεφυρών στον δρόμο που συνδέει την

Πτολεμαίδα με τη Φλώρινα»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων της Εορδαίας Κοζάνης, ανησυχίες προκαλεί στους οδηγούς που μετακινούνται οδικώς στον δρόμο που συνδέει την πόλη της Πτολεμαίδας με τη Φλώρινα. Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι στη διαδρομή αυτή διέρχονται από τρεις ελλιπώς συντηρημένες γέφυρες. Θεωρούν οι ως άνω ότι συγκεκριμένες γέφυρες έχουν παραμεληθεί μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς είναι εμφανής η εξωτερική τους διάβρωση. Ζητούν οι ως άνω από τους εμπλεκομένους αρμοδίους φορείς, προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας, να διαβεβαιώσουν τους διερχομένους οδηγούς της περιοχής τους ότι είναι ασφαλής η μετακίνηση από τη συγκεκριμένη οδική αρτηρία, καθώς και να διορθωθούν οι παρατηρούμενες ζημίες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σε    συνέχεια    της   ερώτησης   Κοινοβουλευτικού    Ελέγχου    του    θέματος,    σας ενημερώνουμε ότι:

  1. Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση αρ. 78/2020 του Γ’ Τμήματος του Ν.Σ.τ.Κ., η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό ΥΠΟ.ΜΕ. (ΑΔΑ: ΨΚΕΕ465ΧΘΞ-ΞΞ5): «γίνεται ομόφωνα δεκτό ότι μετά τη θέση σε εφαρμογή του Ν.3481/2006, τις εκδοθείσες προς εκτέλεσή του αποφάσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών και την διάταξη του άρθρου 186 τουΝ.3852/2010, ο φορέας ο οποίος είναι κατά το νόμο αρμόδιος για τη συντήρηση των οδών και γενικότερα των συγκοινωνιακών έργων, ήτοι οι Περιφέρειες, μεταξύ αυτών και η Περιφέρεια Αττικής, έχουν την αρμοδιότητα για τη συντήρηση των τεχνικών και λοιπών συνοδών έργων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι γέφυρες που βρίσκονται στις οδούς των οποίων έχουν την υποχρέωση συντήρησης».
  2. Με βάση τα προαναφερόμενα, υπεύθυνος για την επιθεώρηση, τη συντήρηση/επισκευή των γεφυρών στο οδικό δίκτυο που αναφέρεται στο έγγραφό σας, είναι ο αρμόδιος φορέας συντήρησης του εν λόγω οδικού δικτύου. Η Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών του ΥΠΟΜΕ δεν έχει βάσει των ισχυουσών διατάξεων καθώς και της αρ. 78/2020 Γνωμοδότησης του ΝΣτΚ αρμοδιότητα για την επιθεώρηση, τη συντήρηση/επισκευή των υπόψη γεφυρών.

  1. Με την  321681/26-10-2023  (ΦΕΚ  Β’  6430/10-11-2023  και  ΦΕΚ  Β’

6759/01.12.2023) Απόφαση Υπουργού ΥΠΟΜΕ, εγκρίθηκε ο Κανονισμός Επιθεώρησης και Συντήρησης Γεφυρών (Κ.Ε.ΣΥ.ΓΕ.) και η σύσταση της Διοικητικής Αρχής Γεφυρών (ΔΑΓ), με σκοπό τη θεσμοθέτηση των διαδικασιών για την καταγραφή υφισταμένων και νέων γεφυρών στο Εθνικό Μητρώο Γεφυρών (ΕΜΓ) καθώς και των κανόνων και των διαδικασιών για την Επιθεώρηση, Αξιολόγηση και Συντήρηση των Γεφυρών, όπως και όλων των υπολοίπων ενεργειών, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις προαναφερόμενες κύριες διεργασίες.

  1. Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο συνδράμει κατά περίπτωση φορείς μετά από αίτησή τους, η οποία αξιολογείται ως προς την αναγκαιότητά της και ιεραρχείται βάση των διαθέσιμων ανά έτος οικονομικών πόρων του από τον Υπουργό ΥΠΟΜΕ.

Ο Αναπλ. Προϊ/νος ΔΟΥ (Δ13)

 

 

Ι. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τοπ. Μηχ. Με Α΄β.

 

 

 ======================================================================================================

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Π. Κανελλοπούλου 4 Τ.Κ. 101 77 Α Θ Η Ν Α

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2023

ΠΡΟΣ: ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

 

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην   από   04-12-2023    με   αριθμό   2088   Ερώτηση   του                         Βουλευτή κ. Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι η οδική ασφάλεια και η εξασφάλιση ομαλών συνθηκών κυκλοφορίας κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, γεγονός που αποτυπώνεται σαφώς στο υλοποιούμενο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής (2020-2024) και στο Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας (2021-2025).

Στην κατεύθυνση αυτή, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας εκπονούνται μελέτες και καταρτίζονται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, με καθορισμένους στόχους και τομείς δράσεων, ενώ διενεργούνται, σε καθημερινή βάση και καθ’ όλο το 24ωρο, συστηματικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο, εφαρμόζοντας αυστηρά την ισχύουσα νομοθεσία και εκδηλώνοντας κάθε άλλη επιβαλλόμενη ενέργεια αρμοδιότητάς τους, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή ή/και, σε συντρέχουσα περίπτωση, την κατασταλτική αντιμετώπιση συμπεριφορών που συνιστούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και της νομοθεσίας που ρυθμίζει εν γένει τη δημόσια κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους και τους λοιπούς δημόσιους χώρους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην τροχονομική αστυνόμευση της διαλαμβανόμενης στην εν θέματι Ερώτηση περιοχής, επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας υλοποιούν, στον τομέα ευθύνης τους, ένα στοχευμένο πλέγμα αστυνομικών δράσεων (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων – ομάδων ελέγχου κ.α.), διενεργώντας επισταμένους και συστηματικούς ελέγχους και εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, πάντοτε με γνώμονα την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Διευκρινίζεται δε ότι στις υλοποιούμενες δράσεις των αρμόδιων αστυνομικών Υπηρεσιών συμπεριλαμβάνεται η τεχνική αστυνόμευση του οδικού δικτύου, η οποία συντελείται μέσω συνεχών και επισταμένων ελέγχων, για την έγκαιρη επισήμανση τυχόν

βλαβών, φθορών ή ατελειών τόσο του οδοστρώματος όσο και της σήμανσης αυτού, καθώς και της έλλειψης στοιχείων ασφάλειας (όπως, η τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών, πλεγμάτων κ.α.), με άμεση ενημέρωση, όπου απαιτείται, των αρμόδιων Φορέων για τη συντήρηση αυτών και την αποκατάσταση τυχόν βλαβών/ελλείψεων.

Στο πλαίσιο των διενεργούμενων ελέγχων τεχνικής αστυνόμευσης του υπόψη οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένου και του οδικού άξονα Πτολεμαΐδας – Φλώρινας, από τις κατά τόπον αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες (έως την 07-12-2023) δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα που να σχετίζονται με την ασφαλή διέλευση των οχημάτων σε αυτό. Επισημαίνεται ότι οι ως άνω Υπηρεσίες τυγχάνουν αναρμόδιες ως προς τη διαπίστωση προβλημάτων που αφορούν στη διάβρωση του φέροντα σχηματισμού των γεφυρών ή τη στατικότατα αυτών.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της ως άνω ΓΕ.Π.Α.Δ., έως την 07-12-2023, δεν κατέστησαν αποδέκτες καταγγελίας/ αναφοράς πολιτών ή εγγράφου των αρμόδιων Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από όπου να προκύπτει η ύπαρξη τυχόν προβλημάτων σχετικών με τη διάβρωση γεφυρών στο προαναφερθέν οδικό δίκτυο.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η δραστηριοποίηση των ως άνω αστυνομικών Υπηρεσιών συνεχίζεται, συστηματικά και με αμείωτο ενδιαφέρον, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση και την αποτελεσματική διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας, την ελαχιστοποίηση -κατά το δυνατό- των όποιων συναφών προβλημάτων, την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους χρήστες του οδικού δικτύου και την αναβάθμιση, εν γένει, της ποιότητας ζωής των πολιτών. Προς το σκοπό δε της αποτελεσματικότητας των υπόψη δράσεων, οι εν λόγω Υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες, παρέχοντας, παράλληλα, κάθε νόμιμα αιτούμενη συνδρομή, στο πλαίσιο των διατάξεων των άρθρων 159 και 161 του π.δ/τος 141/1991 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 58).

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.