Koζάνη: Μείωση λογαριασμών ρεύματος υπόσχεται ο «Απόλλωνας» – Η υφυπουργός Ενέργειας παρουσίασε το πρόγραμμα «Απόλλων» για ΟΤΑ, ΔΕΥΑ και ευάλωτα νοικοκυριά

18 Ιουλίου 2024
22:38

Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία θα είναι οι δυο πρώτες περιφέρειες της χώρας που θα «τρέξουν» πιλοτικά, το φιλόδοξο πρόγραμμα «Απόλλων» που στοχεύει να δώσει μέσω ενεργειακών κοινοτήτων φθηνότερο ρεύμα σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αγρότες και ευάλωτους πολίτες. Το πρόγραμμα αποτελεί, πλέον, νόμο του κράτους και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να το εφαρμόσει και να κινηθεί γρήγορα, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει άμεσα όπως ξεκαθάρισε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η κ. Σδούκου, η οποία βρέθηκε την Πέμπτη στην Κοζάνη, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του «Απόλλωνα» δηλώνοντας πως πρωταρχικός στόχος είναι να βοηθήσουμε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος». Ο «Απόλλωνας» σχεδιάζεται να καλύψει με 1 Γιγαβάτ ισχύ, συνολικά 332 δήμους της χώρας, περίπου 9.500 παροχές Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, πάνω από 3.500 παροχές σε ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και πάνω από 144.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα της δημιουργίας ενεργειακών ενοτήτων από δήμους και περιφέρειες ακούγεται στην ειδησεογραφία της Δυτικής Μακεδονίας. Άλλωστε ως περιφέρεια που κρατά τα σκήπτρα των ΑΠΕ σε έκταση και σε ισχύ στην χώρα, το θέμα της δημιουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες κυριαρχούσαν και το υπουργείο Ενέργειας έρχεται με το πρόγραμμα «Απόλλων» να βοηθήσει τους ΟΤΑ Α και Β βαθμού, τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, ΔΕΥΑ και ευάλωτες ομάδες, να πληρώνουν τον μισό λογαριασμό ρεύματος από αυτόν που πληρώνουν σήμερα και να λάβουν έτοιμες συμβάσεις.

Αυτά ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την εκδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης στην Κοζάνη που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων για το πρόγραμμα «Απόλλων», παρουσία της υφυπουργού Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου. «Ερχόμαστε και μαζεύουμε ουσιαστικά τις ενεργειακές καταναλώσεις που έχει όλη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ερχόμαστε να διαστασιολόγησσουμε τι ισχύ θα έχει το φωτοβολταϊκό πάρκο που χρειάζεται για να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό, όχι όλο, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό που θα καθοριστεί σε υπουργική απόφαση, έτσι ώστε να προκηρύξουμε άμεσα τα έργα αυτά για να αρχίσουν να χτίζονται. Δεν είναι μια λύση τωρινή, της αυριανής ημέρας, όμως είναι μια λύση που θέλουμε να ολοκληρωθεί εντός της κυβερνητικής μας θητείας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σδούκου.

Σύμφωνα με τον «Απόλλωνα» θα δημιουργηθεί μια ενεργειακή κοινότητα σε κάθε περιφέρεια. Η κοινότητα αυτή θα μπορεί να συμπεριλάβει τυχόν «ρολόγια» που ήδη υπάρχουν από ενεργειακές κοινότητες που έχουν συσταθεί αλλά όσοι έχουν κάνουν ήδη διαδικασίες για σύσταση ενεργειακής κοινότητας δεν θα έχουν προτεραιότητα ή κάποια άλλα οφέλη. Ωστόσο σημαντικό είναι πως οι κοινότητες που θα συσταθούν δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα αφού όλο το κόστος το αναλαμβάνει η πολιτεία. Η σύσταση της ενεργειακής κοινότητας θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι 31 Ιουλίου και μέχρι τον Σεπτέμβρη θα πρέπει να έχουν καθοριστεί τα μέλη της. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι διαδικασίες.

«Η Δυτική Μακεδονία να είναι μία από τις δυο πιλοτικές περιφέρειες όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Απόλλων» και έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες και την προεργασία. Θα προσκομίσουμε την καλύτερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και με αυτή θα καταβάλλουμε τα ποσά τα οποία αντιστοιχούν στην περιοχή και στους χρήστες των υπηρεσιών ενέργειας. Νομίζω ότι είναι μια πιλοτική πρωτοβουλία. την οποία θα πρέπει να στηρίξουμε» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης.

«Από όσο ξέρω και όσο έχω διαβάσει το «Απόλλων» είναι ένα πρόγραμμα που δεν είναι ακριβώς αυτό που ζητούσαμε. Δεν μιλάμε για ενεργειακό συμψηφισμό, αλλά ταυτοχρονισμένος. Τουλάχιστον με αυτό θα μπορούμε Χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και απ΄ ότι μαθαίνουμε θα είναι μάλλον και η πρώτη περιφέρεια στην οποία θα υλοποιηθεί πιλοτικά» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πάναγιώτης Κεπατσόγλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το πρόγραμμα «Απόλλων» ο «Χ» είχε συζητήσει με τον ενεργειακό σύμβουλο Στέλιο Ψωμά σε podcast τον περασμένο Μάιο.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

3 σχόλια

  • Ο τίτλος είναι παραπλανητικός: οι όλο και περισσότερες δήθεν “Α”ΠΕ συνεχώς ανεβάζουν τους λογαριασμούς! Για τον πολύ απλό λόγο πως δεν υποκατέστησαν ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ απολύτως τίποτα, απλά έχουν προστεθεί στο ηλεκτρικό σύστημα.

  • Για τις ενεργειακά κοστοβόρες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κάνετε τίποτα? Αρτοποιεία, Ζαχαροπλαστεία, Μανάβικα, Μίνι Μάρκετ, Ψιλικατζήδικα, Καφετέρειες. Στο σπίτι, το ρεύμα βαριά-βαριά θα φτάσει τα 100 ευρώ το μήνα μαζί με ανταποδοτικά, ΕΡΤ, ΦΠΑ κα. Στα μαγαζιά που φτάνει 700, 1.000, 1500 ευρώ το μήνα τι θα γίνει? Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Από κει όμως περιμένετε ως κράτος να μαζέψετε λεφτά. Μας έχετε διαλύσει.

  • δωστε τους οχι 41 αλλα 81 %.
    αλλαξε κατι σε 5 χρονια;βλεπει κανενας να αλλαξε κατι ;επεσε το ρευμα για 7-8 μηνες σε τιμες παλι υπερβολικες για τις δυνατοτητες του λαου και ξανα τα ιδια.
    περιμενει κανεις να αλλαξει κατι;
    στο χωριο μου εχω 10 σπιτια που χρωστανε 5 και 7 και 20000! ευρω σε μαντρι και δεν το κοβουν.
    εμενα ομως μου το κοψανε για 270 ευρω επειδη δεν καταφερα να το πληρωσω.
    εμεις που πληρωνουμε τη δεη πληρωνουμε και αυτους που κλεβουν ρευμα και τα τεμπελοσκυλα που παιρνουν κοινωνικο τιμολογιο παρανομα με ψευτικα χαρτια.
    αυτη ειναι η αληθεια.
    κλεισανε τα εργοστασια του λιγνιτη που ειναι οτι φθηνοτερο για να παμε σε απε,και τι εγινε; ανοιξε καμια θεση εργασιας εδω στον τοπο μας;δεν ξερω ο κοσμος πραγματικα πως σκεφτεται πως ζει πως τα βγαζει περα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι