Πώς αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή κρίση στο Δήμο Κοζάνης (Άρθρο του Δημάρχου Κοζάνης Λ. Μαλούτα)

18 Σεπτεμβρίου 2022
19:35
Στην Κοζάνη, σε μια περιοχή που εδώ και δεκαετίες αποτελούσε την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοστάτησε από νωρίς στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειακών έργων. Ένα από αυτά, η Τηλεθέρμανση, το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της αυτοδιοίκησης, η οποία επί τρεις δεκαετίες συνέβαλε με τη λειτουργία της στη διατήρηση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα παρείχε σημαντικό οικονομικό όφελος στους κατοίκους της πόλης της Κοζάνης. Στην ίδια κατεύθυνση, η υλοποίηση έργων ΑΠΕ αποτελεί πλέον τον κανόνα στην πολιτική του Δήμου. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σχολικών μονάδων είναι μία επιλογή που συμβάλλει στον περιορισμό τόσο των ενεργειακών αναγκών (ετήσιο όφελος 50 χιλιάδων ευρώ), όσο και του ανθρακικού αποτυπώματος.
Κατά την αναζήτηση του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, στρατηγική επιλογή του Δήμου μας, αποτελεί η διεκδίκηση του ρόλου του ως πράσινου ενεργειακού κέντρου της χώρας.
Από την αρχή λοιπόν της αυτοδιοικητικής περιόδου, δόθηκε προτεραιότητα στη δυναμική είσοδο του Δήμου στο νέο, αναδυόμενο τοπίο με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:
● Με την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου, εξασφαλίσαμε και εξοφλήσαμε τους όρους σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη ενός Φ/Β πάρκου ισχύος 6 MW, το οποίο μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) θα καλύπτει όλες τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του Δήμου. Το έργο βρίσκεται στη φάση διερεύνησης χρηματοδότησης ώστε να προκηρυχθεί εντός του φθινοπώρου.
● Η ΔΕΥΑ Κοζάνης με τον ίδιο τρόπο έχει εντάξει για χρηματοδότηση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ένα Φ/Β πάρκο ισχύος 3,5 MW προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές ανάγκες της.
● Συνεχίζουμε εντατικά την πρωτοβουλία ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων ολοκληρώνοντας έργα προϋπολογισμού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ κατά την τρέχουσα περίοδο συμβατοποιούνται έργα προϋπολογισμού ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.
● Ολοκληρώσαμε την αποτύπωση του δημοτικού φωτισμού με στόχο την αναβάθμισή του μέσω της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED. Μέχρι σήμερα έχει αντικατασταθεί το 10% του δημοτικού φωτισμού με την εξοικονόμηση να ανέρχεται σε 600.000 ευρώ.
● Εξασφαλίσαμε την κατασκευή ενός Φ/Β πάρκου ισχύος 1,24 MW, με τη βοήθεια του οποίου θα καλύπτουμε τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
● Ξεκινήσαμε την προετοιμασία ενός έργου ΑΠΕ αντλησιοταμίευσης (ισχύος 8 MW Φ/Β και 8 MW υδραυλικά) προκειμένου να εξασφαλίσουμε έσοδα για το Δήμο αλλά και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για καταναλωτές- δημότες, οι οποίοι εμπίπτουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
● Προετοιμάζουμε την αίτηση χορήγησης άδειας εμπορίας από την ΡΑΕ, στην Ενεργειακή Κοινότητα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα τροφοδότησης των δημοτών με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται από ΑΠΕ, με χαμηλά τιμολόγια.
● Εργαζόμαστε συστηματικά για τον μετασχηματισμό της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης σε ένα πλήρως πράσινο έργο που θα καλύπτει τις ενεργειακές (θερμικές) του ανάγκες από ΑΠΕ.
Ο χειμώνας του 2023 θα είναι μια δύσκολη περίοδος. Για να μπορέσουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθούμε θετικά στις προκλήσεις πρέπει να αναλάβουμε τολμηρές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας στήριξη της Πολιτείας.

13 σχόλια

    • Το ότι κάποιος “βοηθά” στην εκλογή τους όλη τη νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ. Ενώ παράλληλα “συνεργάζεται” με τη ΝΔ δείχνει την αλαζονική (κωλοτουμπα)συμπεριφορά ενός αυτοδιοικητικού.
      Ευχαριστούμε λαζαρε για την καταστροφή του τόπου.

  • Ο Μαλούτας είναι ακατάλληλος και πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί με Κοζανίτη που σέβετε την πόλη και τιμά τους πολίτες..

  • Ο λαός της Κοζάνης δεν τσιμπά Μαλούτα ούτε από εσένα ούτε από τον αυτοδιοικητικό συνέταιρο σου Μιχαηλίδη. Ο λαός θα σας φερθεί με βάση την περιφρόνηση του και την αηδία γιατί σας θεωρεί δημαγωγούς και καταχραστές της πολιτικής, διψασμένους για εξουσία αχρείαστους που εξαπατούν τις μάζες με πομφόλυγες που καταλαμβάνουν θεσμούς παρασύροντάς τους στην στασιμότητα και στην ακινησία, μετατρέποντας τον δήμο σε έναν δυσλειτουργικό οργανισμό….

    • πολύ καλό!

      Άλλωστε ο λαός μίλ’σεν

      kozan.gr: «Καταπέλτης» κατά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κοζάνης, η ΕΠΩΝΥΜΗ, δημοσκόπηση του kozan.gr, που διεξήχθη μέσω facebook – Μεγάλο δείγμα συμμετοχής, με 630 ψήφους (επώνυμες), για τις επιδόσεις της Δημοτικής Αρχής – Το τελικό αποτέλεσμα

      https://kozan.gr/archives/400170

  • Το μόνο ολοκληρωμένο έργο είναι η αντικατάσταση του 10% των λαμπτήρων…Συγχαρητήρια.

    Για τις δήθεν Δημοτικές ΑΠΕ είναι πλέον αργά. Μακάρι να είχε δείξει το ίδιο ενδιαφέρον για αυτές με αυτό που επέδειξε απο την πρώτη στιγμή της θητείας του για κάποιες άλλες.

    • Μήπως τα χρήματα που προορίζονταν βάση προυπολογισμού για έργα οδοποιίας δόθηκαν για έργα οδοποιίας προς τις εγκαταστάσεις φωτοβολταικών????????
      Για αυτό λοιπόν πλακάκια 250.000 ευρώ στο βατερό και εμείς πεζοδρόμια των 52 εκατοστών

  • Εδώ που τα λέμε δήμαρχε καλό θα ήταν να φροντίσουμε και τα άλλα παιδιά που ξενιτεύτηκαν όπως τα “θκα μας πιδιά”. Παιδιά αυτοδιοικητικών εκει στην Αθήνα ξυπνούν κάθε πρωί και βλέπουν λεφτα στους λογαριασμούς τους από ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ.

  • Προσπαθώ να καταλάβω ποιούς σκοπούς υπηρετεί ένα δημοσίευμα με τα “κατορθώματα” του Λάζαρου, σε μια συστημική αθηναϊκή εφημερίδα που γίνεται σε πολιτικά αδιάφορο χρόνο και δεν καταλήγω πουθενά. Τέτοιου είδους ανούσια αρθογραφία σίγουρα έχει κάποιο σκοπό που όμως δεν είναι εμφανής.

  • Ο Μαλούτας ήταν ανίκανος το 2014 και βγάλαμε τον Ιωαννίδη, που αποδείχτηκε εξίσου ανίκανος και ξαναβγήκε ο Μαλούτας. Το χειρότερο είναι πως δεν φαίνεται πουθενά σωτηρία, ο εκλογικός νόμος κάνει αδύνατη τη συγκρότηση ψηφοδελτίων έξω απ’ τα κόμματα. Και τα κόμματα κάτι τέτοιους θέλουν: ανθρώπους χωρίς προσωπικότητα κι όραμα για την περιοχή.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.